Home / Έργα / επαγγελματικοι χωροι / Καταδυτικο Κεντρο

Καταδυτικο Κεντρο

Η παρούσα μελέτη διαπραγµατεύεται την ένταξη στο φυσικό τοπίο και επιχειρεί µια παρέµβαση µε το ελάχιστο δυνατό -περιβαλλοντικό και μη- αποτύπωµα. Η εγκατάσταση του καταδυτικού κέντρου γίνεται σε µια τοποθεσία εντυπωσιακής οµορφιάς, κοσµικής κλίµακας, µε ιδιαίτερα έντονο και δυναµικό χαρακτήρα και σχεδόν ανέγγιχτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Έρχεται να συµπληρώσει τον τόπο προκειµένου να τον κάνει κατοικήσιµο. Μια λογική "fit to paper" τη διέπει σ' όλα της τα επίπεδα απ' την αρχή µέχρι το τέλος. Η σύνθεση δοµείται µ' έναν τρόπο προσαρµοσµένο και προσαρµόσιµο στον τόπο. Η όλη προσέγγιση εμπεριέχει μια συνεχή προσπάθεια ώστε το κέντρο να έχει το δικό του µοναδικό χαρακτήρα που όµως δε συγκρούεται και δε λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αυτόν του τόπου αλλά συνεργάζεται µαζί του και τον συμπληρώνει. Μια ακροβασία ώστε να µείνει απλό και συµπληρωµατικό του τόπου χωρίς όµως να γίνει απλοϊκό και να χαθεί µέσα σ' αυτόν. Το κυριότερο στοιχείο του συγκροτήµατος είναι το "κατάρτι"-ένας κύλινδρος διαµέτρου 2 µέτρων και ύψους 28. Αφορμή για αυτό στάθηκε το ενετικό παρατηρητήριο για την εποπτεία της θάλασσας που βρίσκεται εκεί κοντά και ονοµάζεται vardiola. Έτσι επίσης ονοµάζεται και το παρατηρητήριο που υπάρχει στην κορυφή του καταρτιού στα ιστιοφόρα πλοία. Έτσι, το κατάρτι µε τις κεραίες του δίνει τη µορφή του στην κατακόρυφη κίνηση µε τις εξέδρες που οδηγεί στη θάλασσα και την τελική ένωση µε τον τόπο καταδυόµενος σ' αυτόν. Τρία κτήρια- ένα για κάθε λειτουργία (κατάδυση, εστίαση, διαµονή) -χωροθετηµένα σε µορφή τριγώνου, απ' το οποίο έχουν αποκοπεί οι κορυφές δηµιουργούν µια περίκλειστη κάτοψη µε µια εσωτερική αυλή. Περίκλειστη κάτοψη γιατί το περίκλειστο είναι που λείπει από τον τόπο.Το κέντρο κατασκευάζεται εξ' ολοκλήρου από ξύλο µε εξαίρεση το "κατάρτι" που κατασκευάζεται από µέταλλο . Το ξύλο επιλέχθηκε για λόγους τόσο συνθετικούς όσο και κατασκευαστικούς. Από συνθετικής πλευράς το ξύλο, όντας φυσικό υλικό,συνεργάζεται άψογα µε τα υλικά του τόπου ενσωµατώνοντας έτσι το κέντρο στο περιβάλλον του.Ταυτόχρονα εξυπηρετεί την αναστρεψιµότητα της επέµβασης που αποτελεί µία από τις βασικές αρχές. Από κατασκευαστικής πλευράς το ξύλο είναι από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον υλικά καθώς είναι ανανεώσιμο και βιοδιασπώμενο, ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετική αντοχή σε παραθαλάσσιες περιοχές και εξαιρετικές θερµοµονωτικές ιδιότητες. Το "κατάρτι" κατασκευάζεται από µέταλλο (ίσως αλουµίνιο), καθώς αποτελεί το πιο δυναµικό στοιχείο της σύνθεσης και έτσι επιλέχθηκε ένα υλικό αντίστοιχης δυναµικότητας, ενώ την ίδια στιγµή, λήφθηκε υπόψη πως το µέταλλο είναι ανακυκλώσιµο επίσης.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τύπος:
επαγγελματικός χώρος
Έτος:
2012
Επιφάνεια:

κτήριο: 300m2 , γήπεδο: 2000m2

Τοποθεσία:
Κεφαλονιά, Ελλάδα
Κατάσταση:
concept, διπλωματική εργασία
Συνεργάτες:

Επιβλέπων:Βασίλης Γκανιάτσας